PRAKTIJK

De proefles (en deze is gratis!)

Tijdens de proefles gaan we een stukje rijden en ga ik kijken wat je al een beetje  kan. Het hoeft niet foutloos te zijn, anders heb je geen rijles nodig!

In deze les laat ik je zelf rijden, sturen, schakelen, remmen en gas geven. Mocht je dit eng vinden, ook geen probleem, dan help ik je gewoon daar waar het nodig is.
Durf je nog niet te gaan rijden op de openbare weg, dan is dat zeker geen probleem. Rijden we naar een rustige omgeving en ga je daar je eerste meters maken.

Uiteraard ga ik je in de proefles één bijzondere verrichting uitleggen en mag je deze zelf uitvoeren.

Informatie aanvragen

De tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR en duurt ongeveer 55 minuten. Dat is net zoals bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat. En je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.

Hoe gaat een tussentijdse toets?

Je theorie-examen kun je al halen vanaf 16 jaar. Rijles nemen mag je vanaf 16,5 jaar. Dan mag je ook een tussentijdse toets doen.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee (*). Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen!

Het praktijkexamen

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen;
  • je identiteitsbewijs;
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.

Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

Als je de bijzondere verrichting goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je een vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst bij je praktijkexamen auto.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd? Dan kun je ná de examen dag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt? Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.