PRAKTIJK

De proefles (en deze is gratis!)

Een proefles rijles is een uitstekende manier om kennis te maken met rijschool Pijlsnel en te ontdekken hoe onze rijlessen in zijn werk gaan. Tijdens de proefles maak je kennis met jouw rijinstructeur en krijg je een idee van hoe de rijlessen bij ons eruit zien. Je krijgt de gelegenheid om zelf achter het stuur te zitten en te ervaren hoe het is om een auto te besturen.

Tijdens de proefles zal de rijinstructeur jouw niveau en vaardigheden beoordelen en op basis daarvan een inschatting maken van het aantal benodigde rijlessen. Ook kun je tijdens de proefles al jouw vragen stellen en zal de instructeur jou adviseren over welk lespakket het beste bij jou past.

Bij rijschool Pijlsnel bieden wij een gratis proefles aan, zodat jij kunt ervaren of onze rijschool bij jou past. Na de proefles kun je beslissen of je verder wilt gaan met rijlessen bij ons of niet. Er zijn geen verplichtingen en wij streven ernaar om jou een eerlijk advies te geven.

Wil jij graag een proefles rijles volgen bij rijschool Pijlsnel? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Wij helpen jou graag op weg naar het behalen van jouw rijbewijs.

Informatie aanvragen

De tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR en duurt ongeveer 55 minuten. Dat is net zoals bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat. En je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.

Hoe gaat een tussentijdse toets?

Je theorie-examen kun je al halen vanaf 16 jaar. Rijles nemen mag je vanaf 16,5 jaar. Dan mag je ook een tussentijdse toets doen.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee (*). Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen!

Het praktijkexamen

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen;
  • je identiteitsbewijs;
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.

Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

Als je de bijzondere verrichting goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je een vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst bij je praktijkexamen auto.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd? Dan kun je ná de examen dag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt? Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.